صدای سبز دموکراسی در ایران

اخبار و گزارش های ایران

مذاکرات مخفی بشار اسد با آیت الله خامنه ای


روزنامه عربی "الزمان"



سفرمحرمانه بشار اسد به تهران و ملاقات با آیت الله خامنه ای

میدل ایست برلین ـ به گزارش روزنامه عربی "الزمان" بشار اسد، رییس جمهور سوریه، اخیرا سفر محرمانه ای به تهران کرد و با آیت الله خامنه ای و محمود احمدی نژاد به گفت وگو نشست.
در این ملاقات به نوشته "الزمان" بشار اسد آخرین تحولات امنیتی و اقتصادی مربوط به بحران سوریه را با مقامات ایران درمیان گذاشت.
 براساس گزارش فوق و به نقل از منابع آگاه به امور سوریه، در این ملاقات ها مقامات ایران به بشاراسد توصیه کردند که در را به روی تلاش های اعراب نبندد و به ابتکار جامعه عرب برای حل بحران  سوریه پاسخ مثبت دهد.
پیش از این و قبل از سفر اسد به تهران به نوشته "الزمان" تقاضای نبیل العربی، رییس اتحادیه عرب، برای سفر به دمشق با عدم تمایل مقامات سوریه روبروشده بود.
نبیل العربی، قرار بود روز هفتم سپتامبر به دمشق سفر کند و طرح اتحادیه عرب را برای پایان دادن به بحران سوریه با بشاراسد درمیان گذارد.
مقامات دمشق اما سفر وی را به تعویق انداختند.
روزنامه "الزمان" به نقل از منابع مزبور می گوید که محتوا و مضمون طرح اتحادیه عرب  قبل از عید فطر به اسد ابلاغ شده بود و اسد درهمان زمان و بلافاصله این طرح را با مقامات ایران درمیان گذاشته است.
مقامات ایران به نوشته "الزمان" به اسد توصیه کردند که با درنظر گرفتن اوضاع فعلی  با طرح اعراب موافقت کند.
این موضع ایران به نظر بعضی از ناظران سیاسی بیانگر چرخشی است که اخیرا در مواضع سیاسی مقامات جمهوری اسلامی درقبال تحولات سوریه مشاهده می شود.
این چرخش سیاسی به نوشته  هفته نامه لبنانی "السبوع العربی" درپی سفر امیرقطر به تهران حاصل شده است.
به نوشته این هفته نامه، حامد بن خلیفه آل ثانی، امیر قطر و حامد بن جاسم، وزیرخارجه این کشور، در سفر اخیر خود به تهران با مقامات بلندپایه سیاسی و مراجع دینی ملاقات کردند و تلاش نمودند  مقامات ایران را قانع کنند که به اسد اجرای اصلاحات وسیع را توصیه کنند.
امیرقطر در این ملاقات یک طرح مشترک ایران ـ قطر را  پیشنهاد کرد.
این طرح شامل دومرحله است: مرحله اول ایجاد آشتی میان نظام سوریه و مخالفین و مرحله دوم شروع گفت وگو میان آنان و ادامه این گفت وگو تا رسیدن به نتیجه مطلوب و مقبول برای همه است.
بعضی رسانه ها می گویند که امیر قطر به مقامات ایران پیشنهاد کرد که آماده است امکان ملاقات  اخوان سوریه و ایران را فراهم کند.
علاوه برآن، امیرقطر در این سفر به احمدی نژاد تأکید کرد که راه حل نظامی و سرکوب درسوریه  شکست خورده  و اصلاحات تنها راه برون رفت از وضع موجود است.
امیرقطر پس از بازگشت ازتهران و در موضع گیری رسمی باردیگر این موضع خود را تکرار کرد و گفت که مردم سوریه دست از خواسته های خود برنخواهند داشت.
از طرف دیگر احمدی نژاد از کشورهای منطقه خواست که مسایل و مشکلات خود را بدون دخالت دادن کشورهای غربی حل کنند.
حامد بن جاسم، وزیرخارجه قطر، پس از بازگشت از تهران گفت که "همه ما که در روزهای سخت کنار سوریه ایستاده ایم" تلاش کردیم که مقامات سوریه را به اجرای اصلاحات واقعی و حقیقی تشویق کنیم. وامیدواریم که تصمیم های اتخاذ شده رهبران دمشق در راستای خواسته ها و آرمان های مردم سوریه باشد و برماست که به تحقق چنین تصمیم هایی کمک کنیم .
و در مورد ایران گفت که ایران در راه رسیدن به چنین هدفی می تواند  نقش بسیار مهمی ایفا کند.
امیرقطر به گفته هفته نامه عربی درعوض به مقامات ایران وعده داد در جهت کاهش تنش میان جمهوری اسلامی و کشورهای خلیج فارس تلاش و کوشش خواهد کرد
درکنار این تلاش های امیرقطر، عاملی که تاحدودی ایران را به تأمل در رویکرد خود درقبال بحران سوریه واداشت،  انتقادات اخوان المسلمین مصر و اردن به دفاع مطلق جمهوری اسلامی از نظام اسد است.
دراین رابطه می توان به تحریم جشن وگردهمایی سفارت جمهوری اسلامی در اردن به مناسبت "روز قدس" از طرف اخوان المسلمین اشاره کرد.
درپی استمراراین انتقادات و تلاش های مقامات قطر بود که علی اکبرصالحی اعلام کرد که خواسته ها و مطالبات مردم سوریه باید رعایت و در نظرگرفته شود.
پس از علی اکبرصالحی، سید احمد آوایی، عضو کمیسیون امنیت ملی، به صراحت اعلام کرد که سیاست حمایت مطلق ایران از سوریه اشتباه بود.
چرخش از سیاست حمایت مطلق از نظام سوریه به سیاست گفت وگو اکنون درحال تبدیل شدن  به موضع رسمی ایران  شده است.
در راستای این سیاست تازه ایران، بعضی رسانه ها گزارش می دهند که ایران درجهت برقراری رابطه با اپوزیسیون سوریه تلاش ورزیده است.
دراین رابطه هفته نامه آلمانی "دی تسایت" خبر می دهد که ایران با اپوزیسیون سوریه درپاریس تماس هایی برقرار کرده است.
اما اخبار رسیده حاکی ازآن است که اپوزیسیون سوریه، حداقل درخارج، چندان رغبتی به گفت وگو با ایران ندارد و جو حاکم بر آن نسبت به ایران بسیار بدبینانه ست.
درجلسه ای که  در 13 آگوست اپوزیسیون سوریه در برلین برگذار کرد، به ضوح این روحیه  بی اعتمادی و بدبینی  نسبت به مقاصد ایران محسوس بود.
منبع:میدل ایست برلین